«Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ'του ένα ψάρι.
Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του πως να ψαρεύει»



Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014



Τρώγοντας Φρούτα : Το ξέρατε;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική για τη συνολική μας υγεία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι υγιεινά για μας. Όμως είναι καλό να γνωρίζουμε επίσης ότι η κατανάλωση θα πρέπει να ακολουθεί μερικούς κανόνες έτσι ώστε να εκμεταλλευθούμε πλήρως τα οφέλη τους. Δεν είναι τόσο απλό όσο το να τα βάζουμε στο στόμα μας κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη. Αν ξέρεις και ακολουθείς τους ενδεδειγμένους τρόπους για να τρως φρούτα, το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει με λιγότερα πεπτικά προβλήματα και πολύ περισσότερη ενέργεια.
Εισάγοντας φρούτα στη διατροφή μας με τον σωστό τρόπο δίνει το πεπτικό μας σύστημα πιο ισχυρά οφέλη μέσω της πρόσληψης βιταμινών και βελτίωση της πέψης. Εξετάζοντας τις θρεπτικές αξίες των φρούτων, τα περισσότερα φρούτα είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών, καλίου, βιταμίνης C, φολικού οξέος κλπ. Τα θρεπτικά τους συστατικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις αρρώστιες, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η κατανάλωση φρούτων απρόσεκτα χωρίς καμία διατροφική γνώση θα μπορούσε να φέρει περισσότερα προβλήματα για την υγεία μας από ότι τα οφέλη. Εδώ είναι ο κύριος κανόνας για την κατανάλωση φρούτων:
Τα Φρούτα Πρέπει Να Τρώγονται Μόνα Τους Και Με Άδειο Στομάχι.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το φρούτο τρώγεται, η διαδικασία της πέψης λειτουργεί πολύ γρήγορα και το σώμα μας χρησιμοποιεί διαφορετικά ένζυμα για να αφομοιώσει τα φρούτα. Τα απλά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν εντελώς από το σώμα μας. Όταν τα φρούτα τρώγονται μόνα τους, το στομάχι μας μπορεί πιο εύκολα να επεξεργαστεί όλα τα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και τα απλά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να επωφεληθούμε από τα φρούτα που τρώμε. Εάν φάμε φρούτα κοντά σε ένα γεύμα ή ακόμα χειρότερα τα συνδυάσουμε με άλλα τρόφιμα αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα, τότε θα παραμένουν στο στομάχι για πολύ χρόνο μαζί με τα άλλα τρόφιμα με αποτέλεσμα να σαπίσουν και να ζυμωθούν. Εάν αντιμετωπίζεις δυσπεψία, καούρα, ρέψιμο και άλλες δυσφορίες του πεπτικού συστήματος και το αποδίδεις στο γεύμα, μπορεί να είναι ο συνδυασμός των τροφίμων και η ζύμωση των φρούτων που προκαλεί τις στομαχικές σου διαταραχές. Αν το πρόβλημα παραμείνει ανεξέλεγκτο, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από το πεπτικό σύστημα.
Το να εφαρμόσουμε τον κανόνα αυτό είναι πολύ απλό. Τρώμε περίπου 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα, οπότε τοποθετούμε την κατανάλωση φρούτου στο μεσοδιάστημα. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο ρολόι σου περιστασιακά για να υπολογίσεις πότε μπορείς να φας το μήλο που έφερες μαζί σου. Ο στόχος είναι να το φας περίπου 1 ώρα πριν από το γεύμα ή 2 ώρες μετά το γεύμα σου. Για μεγαλύτερα γεύματα, όπως τα ζυμαρικά ή μπιφτέκια, θα πρέπει να αφήσεις μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την πέψη τους πριν να προσθέσεις φρούτα με όλα τους τα οξέα στο στομάχι σου, δηλαδή περίπου 3 με 4 ώρες. Εάν είχες μόνο μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα για το μεσημεριανό γεύμα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες αλλά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, περίπου 1,5 ώρα.
Η καλύτερη στιγμή για να φας μια μερίδα φρούτου είναι είτε το πρωί με άδειο στομάχι ή μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού σνακ.  Η σωστή καθημερινή δόση είναι 3-4 μερίδες φρούτου, δηλαδή 2 με 2,5 μεγάλα φλιτζάνια φρούτου. Αν αισθάνεσαι πολύ πεινασμένος μετά την κατανάλωση των φρούτων σου, δώσε προσοχή στο τι είχες για πρωινό και ίσως χρειάζεται να προσαρμόσεις τον προγραμματισμό των γευμάτων σου. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να περιμένεις με επιτυχία το επόμενο γεύμα σου (μετά το φρούτο) για περίπου 1 με 2 ώρες. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όλα τα φρούτα έχουν επεξεργαστεί και έχουν πάει στο σώμα σου να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν.
Σίγουρα απέφυγε να τρως φρούτα κοντά στην ώρα του ύπνου καθώς η αφθονία της ζάχαρης στα φρούτα θα ανεβάσει την ενέργειά σου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κοιμηθείς.
Για τα αποξηραμένα φρούτα ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Έχε υπόψη σου όμως ότι είναι επίσης πολύ γλυκά και πολύ εθιστικά και πολλές φορές περιέχουν πρόσθετα όπως ζάχαρη και άμυλο. Είναι σημαντικό να περιορίζεις τις ποσότητες αποξηραμένων φρούτων που τρως.
Αν όντως τρως τα φρούτα με άδειο στομάχι, θα πάρεις τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες που τα φρούτα – το τέλειο δώρο της φύσης – προσφέρουν για την υγεία και ευημερία σου. Θα αποφύγεις τα περισσότερα πεπτικά προβλήματα, θα έχεις ενέργεια, θα χάσεις βάρος και θα φαίνεσαι και θα αισθάνεσαι φανταστικά, επειδή το σώμα σου θα απορροφά πλήρως όλες τις βιταμίνες, φυτικές ίνες και υγιεινούς υδατάνθρακες που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: