«Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ'του ένα ψάρι.
Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του πως να ψαρεύει»



Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 1

Ξεκινάμε ένα αφιέρωμα στον Βιοσυντονισμό. Υπάρχει ήδη κάποια σχετική εμπειρία από τον υπογράφοντα και αυτό που έχουμε να καταθέσουμε είναι "εκπληκτικά αποτελέσματα" της μεθόδου και θαυμασμός προς τους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί. Αυτό που συνήθως επαναλαμβάνω όταν συζητάω για τον Βιοσυντονισμό είναι πως αν δεν το δεις δεν το πιστεύεις με τίποτα. Αν πάλι κάποιος ανήκει στην πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που πιστεύουν αποκλειστικά στον κύκλο των φαρμάκων, συνταγών, κλασσικής Ιατρικής κλπ, δεν θα πεισθούν ΠΌΤΕ.

Τον 20ο αιώνα η μεγάλη ανάπτυξη της ιατρικής είχε σαν αποτέλεσμα την κατανόηση της λειτουργίας των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού.
Η ψυχιατρική και όλες οι νευροεπιστήμες, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τη φύση και τη λειτουργία του εγκέφαλου, βασίσθηκαν σε μεθοδολογία επηρεασμένη από τις φυσικές επιστήμες, που είχαν ως κύρια λογική την κατάτμηση του προβλήματος και την αναγωγή της λειτουργίας τού μέρους στο όλο. Έτσι δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η κατανόηση της υφής του εγκεφάλου μέσω της τοπογραφικής νευροανατομίας, καθώς και η κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του νευρικού κυττάρου και των νευροδιαβιβαστών θα μας ανοίξουν τον δρόμο για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος είναι το πιο εξελιγμένο ζωτικό όργανο του ανθρώπου. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μια πλατιά ταινία νευρικών ινών, το μεσολόβιο που επιτρέπει την συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τους. Το εξωτερικό περίβλημά του ονομάζεται εγκεφαλικός φλοιός και αποτελείται κυρίως από σώματα νευρικών κυττάρων την φαιά ουσία. Ο φλοιός χωρίζεται σε συνειρμικές περιοχές, τους λεγόμενους λοβούς, που ειδικεύονται σε διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι ο μετωπιαίος λοβός περιέχει την περιοχή όπου εδρεύει η παραγωγή της γλώσσας. Συγκεκριμένα, η περιοχή παραγωγής λόγου έχει οριστεί στο αριστερό εμπρόσθιο μετωπιαίο τμήμα του εγκεφάλου, περιοχή Broca από τον ομώνυμο νευρολόγο Paul Broca, ο οποίος παρατηρώντας εγκεφαλικές βλάβες ατόμων με εμφανείς γλωσσικές διαταραχές κατέληξε το 1865 στο ότι ‘Nous parlons avec l’hemisphere gauche!’ δηλαδή ‘Μιλάμε με το αριστερό ημισφαίριο’.

Ο βιοσυντονισμός είναι θεραπεία που ανήκει στις ολιστικές – εναλλακτικές θεραπείες. Κατά την ολιστική θεραπεία, ο άνθρωπος θεωρείται ένα συνδεδεμένο σύνολο σώμα – ψυχή – νους και για να υπάρχει ίαση αντιμετωπίζεται συνολικά. Συγκεκριμένα ο βιοσυντονισμός παραδέχεται τα εξής: όλοι μας εκπέμπουμε ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες. Οι διάφορες λειτουργίες και τα όργανα παρουσιάζουν χαρακτηριστικές συχνότητες. Όταν έχουμε διαταραχή σε κάποια η συχνότητά αυτή απορυθμίζεται και δυσκολεύει την ανάρρωση. Με τον βιοσυντονισμό προσλαμβάνονται οι ιδιαίτερες – προσωπικές ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματος, μέσω ηλεκτροδίων. Στη συσκευή οι δονήσεις αυτές τροποποιούνται : οι υγιείς δονήσεις ενισχύονται, ενώ οι παθολογικές αντιστρέφονται ή εξασθενούνται. Στη συνέχεια επιστρέφονται στο σώμα με τη μορφή θεραπευτικών ταλαντώσεων. Έτσι η συσκευή αλληλεπιδρά με το σώμα, βοηθώντας την αυτοίαση.

Ο Κ. Χ., ερευνητής ηλεκτρονικός, άρχισε να μελετά τις ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες σε οργανικά και ανόργανα υλικά χρησιμοποιώντας μια δικής του κατασκευής συσκευή (γεννήτρια συχνοτήτων). Άρχισε μελετώντας γεωλογικά φαινόμενα αλλά στη συνέχεια ο ανθρώπινος οργανισμός υπήρξε μεγάλη πρόκληση προς έρευνα. Έτσι άρχισε να μετράει ηλεκτρομαγνητικό φάσμα ανθρώπων και να βρίσκει τη διαφορά δυναμικού μεταξύ υγιούς και διαταραγμένης ταλάντωσης λειτουργίας του οργάνου. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ετών έρευνας (1993 και μετά) ήταν η παρουσίαση μιας μέτρησης των λειτουργιών των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού (σε επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ταλάντωσης). Έχοντας ορίσει το σταθερό σημείο ταλάντωσης της λειτουργίας ενός οργάνου μπορούμε με τη μέτρηση να εντοπίσουμε τη διαφορά δυναμικού διαταραγμένης λειτουργία. Για παράδειγμα το σταθερό σημείο λειτουργίας του παγκρέατος έχει οριστεί το φάσμα 401 Hz έως 499 Hz. Αν κατά τη μέτρηση «έχουμε» μια διαφορά δυναμικού 20 Ηz μπορούμε να πούμε ότι αυτό το όργανο παρουσιάζει δυσλειτουργία η οποία ονομάζεται 20 βαθμοί κλίμακας Χ.

Σχετικά με τον εγκέφαλο έχει γίνει μια ταξινόμηση των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου. Η ηλεκτρομαγνητική διαταραχή σε ορισμένες περιοχές έχει συσχετιστεί με ορισμένες συμπεριφορές και κλίσεις του ατόμου. Για να γίνει κατανοητό θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: Ένας καλλιτέχνης παρουσιάζει στο “Μεσολόβιο Β” της μέτρησης μια αυξημένη διαφορά δυναμικού χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκην ότι υπάρχει δυσλειτουργία. Ένα διανοητικό άτομο παρουσιάζει αυξημένη διαφορά δυναμικού στο “Μπροστολόβιο Α”. Ένα άτομο που του αρέσει να διαβάζει παρουσιάζει αυξημένη διαφορά δυναμικού στο “Μπροστολόβιο Β”. Ένα άτομο που έχει άγχος παρουσιάζει αυξημένη διαφορά δυναμικού στο “Μεσολόβιο Β”. Ένας εγωιστής παρουσιάζει αυξημένη διαφορά δυναμικού στο “Μεσολόβιο Α”. Στο “Πισωλόβιο Β” εντοπίζονται εμμονές, εξαρτήσεις και σεξουαλικές παρεκκλίσεις.

Όλες οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις έχουν καταγραφεί από εκατοντάδες μετρήσεις που έχουν γίνει σε εθελοντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: