«Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ'του ένα ψάρι.
Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του πως να ψαρεύει»



Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014



Άσπρο Ψωμί : Όλη η αλήθεια
Πολλοί άνθρωποι γύρω  μας απολαμβάνουν το άσπρο ψωμί (ή πολυτελείας …τώρα μάλιστα). 
Δεν είναι μόνο ότι το άσπρο ψωμί δεν είναι καλό για την υγεία μας, αλλά πραγματικά αποτελεί κίνδυνο.
Η Ελβετική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες έχει επίγνωση των κινδύνων που προκαλεί η κατανάλωση του λευκού ψωμιού στους πολίτες της και για να περιορίσουν την κατανάλωση του λευκού ψωμιού έχει βάλει φόρο (κάτι σαν αυτό που θέλουν να ξεκινήσουν και εδώ με τον φόρο στα ανθυγιεινά τρόφιμα) στην αγορά του λευκού ψωμιού. Τα χρήματα των φορολογουμένων από τον φόρο αυτόν δίνεται στους αρτοποιούς για να μειώσουν την τιμή του το ψωμί ολικής αλέσεως και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μην αγοράζουν άσπρο ψωμί.
Η Καναδική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που απαγορεύει τον «εμπλουτισμό» του άσπρου ψωμιού με συνθετικές βιταμίνες. Το ψωμί πρέπει να περιέχει τις αρχικές βιταμίνες που βρίσκονται στο σιτάρι και όχι απομιμήσεις.
Ουσιαστικά, το άσπρο ψωμί είναι νεκρό – σκοτωμένο ψωμί. Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την αλήθεια για αυτό που λέγεται “εμπλουτισμένο” αλεύρι.
 
Γιατί το χρώμα του λευκού ψωμιού είναι τόσο λευκό, ενώ το αλεύρι που λαμβάνεται από το σιτάρι δεν είναι;
Για να γίνει το άσπρο ψωμί χρησιμοποιείται ένα χημικό λευκαντικό, ακριβώς όπως η χλωρίνη στα ρούχα σας. Όταν τρώτε άσπρο ψωμί, τρώτε επίσης υπολείμματα χημικής χλωρίνης. Οι αλευρόμυλοι χρησιμοποιούν διάφορα λευκαντικά χημικά, τα οποία είναι ότι χειρότερα για την υγεία.
Μερικά από αυτά είναι: Οξείδιο του υπεροξειδίου του αζώτου, χλώριο, χλωριούχο, νιτρόζυλο και βενζόλιο τα οποία αναμιγνύονται με διάφορα χημικά άλατα.
Ένας λευκαντικός παράγοντας το οξείδιο του χλωριούχου, σε συνδυασμό με ότι πρωτεΐνη απομείνει στο αλεύρι, παράγει αλλοξάνη. Alloxon είναι δηλητήριο και έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του διαβήτη σε πειραματόζωα.
Το οξείδιο του χλωρίου καταστρέφει το αιθέριο έλαιο φύτρου σιταριού και μειώνει τη διάρκεια ζωής του αλεύρου.
Κατά τη διαδικασία παρασκευής του  λευκού αλευριού, τα μισά από τα καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι πλούσια σε θρεπτική αξία, χάνονται με τις διαδικασίες άλεσης και σχεδόν όλη η βιταμίνη Ε χάνεται με την απομάκρυνση του φύτρου από το σιτάρι και το πίτουρο.
 
Ως αποτέλεσμα, το αλεύρι στο λευκό ψωμί που αγοράζουμε, περιέχει μόνο κακής ποιότητας πρωτεΐνες και άμυλο που μας παχαίνει. Δεν μας ανησυχεί μόνο η απώλεια λίγων θρεπτικών ουσιών που χάνονται κατά  την επεξεργασία του λευκού ψωμιού αλλά η τεράστια απώλεια τόσων θρεπτικών ουσιών που μας παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία:
 . Περίπου το 50% του συνόλου το ασβέστιο χάνεται
 . 70% του φωσφόρου
. 80% του σιδήρου
. 98% του μαγνησίου
. 75% μαγγάνιο
. 50% του καλίου και
. 65% του χαλκού καταστρέφεται όταν παρασκευάζεται το λευκό ψωμί.
. 80% της θειαμίνης, 60% της ριβοφλαβίνης, 75% νιασίνη, 50% του παντοθενικού οξέος.
. Περίπου το 50% της πυριδοξίνης χάνεται επίσης.
Επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε αυτό που οι Ελβετοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Τρομάζουν οι αριθμοί οι οποίοι είναι από τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας και του κολλέγιο της Γεωργίας.
 Είναι προφανές ότι το άσπρο ψωμί θα πρέπει να αποφεύγεται.
 Το σιταρένιο ψωμί, φτιαγμένο με αλεύρι ολικής αλέσεως είναι το καλύτερο για την υγεία μας.
Καλό είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και ποτέ να μην αγοράζετε τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά αρώματα, χρώματα, συντηρητικά, υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια και λευκαντικά στο αλεύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: