«Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ'του ένα ψάρι.
Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του πως να ψαρεύει»



Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ένα φυσικό αντιθρομβωτικό

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation, η χημική ουσία ρουτίνη που υπάρχει στα μήλα, πορτοκάλια, κρεμμύδια, στο πράσινο και μαύρο τσάι βοηθάει στο να αποτραπεί ο σχηματισμός θρόμβων αίματος και προστατεύει από τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά.
Ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η ρουτίνη βοηθάει στο να παρεμποδιστεί ένα ενδεχομένως επικίνδυνο ένζυμο που ονομάζεται Ισοµεράση πρωτεϊνικών δισουλφιδίων (PDI) και εμπλέκεται στο σχηματισμό των θρόμβων.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας επιστημονικά μοντέλα σε υπολογιστές εξέτασαν 500 διαφορετικές χημικές ουσίες συμπεριλαμβανομένης και της ρουτίνης, κατά πόσο μπορούν να μπλοκάρουν το ένζυμο PDI. Βρήκαν ότι η ρουτίνη ήταν μακράν η πιο αποτελεσματική και ότι θα μπορούσε να προστατέψει τους θρόμβους που εμφανίζονται στις αρτηρίες αλλά και στις φλέβες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Flaumenhaft από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ: «Η ρουτίνη είναι ενδεχομένως η πιο ισχυρή αντιθρομβωτική ένωση πού έχουμε ποτέ δοκιμάσει σε αυτό το μοντέλο.»
Οι ερευνητές επίσης ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν θεραπείες με βάση την ρουτίνη για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι θρόμβοι αίματος ή θρομβώσεις εμφανίζονται στις αρτηρίες και στις φλέβες και περιορίζουν τη ροή του αίματος. Μπορούν να αποκολληθούν και να προχωρήσουν σε άλλα μέρη του σώματος. Εάν ένας θρόμβος εμφανίζεται σε μία από τις κύριες αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά προκαλεί καρδιακή προσβολή. Ένας θρόμβος που εμφανίζεται σε μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο καθηγητή Robert Flaumenhaft πρόσθεσε: «Ένα ασφαλές και φθηνό φάρμακο που θα μπορούσε να μειώσει τους επαναλαμβανόμενες θρόμβους μπορεί να βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ζωές.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: